PISPALAN KARNEVAALIT - HISTORIA

PISPANKATUKARNEVAALIT 1982-1986

ETEEN >>

"Pispankatukarnevaalit 23.5. - kevään suurtapahtuma Pispalassa
Karnevaaliin on suunniteltu mm. seuraavia tapahtumia: karnevaalikulkue, opastava näyttely/esittely Pispalan peruskorjaamisesta, taidemyyntinäyttely Pispan koululla, valokuvanäyttely Pispan koululla, katuteatteria, bändejä ym. musiikkia, myyntikojuja." [Asukasyhdistystyksen, toimintasuunnitelmaluonnos vuodeksi 1982]

Elettiin alkuvuotta 1982. Samaan aikaan, kun Pispalan asukasyhdistys ry lähti kehittämään ajatusta karnevaaleista todeksi, suunnitteli vastikään perustettu,  jo yhden pikkukonsertin Pispan koululla järjestänyt Pispalan Amatöörimuusikot ry paljon suurempaa rock-konserttia. Kun Asukasyhdistyksen puolelta mainittiin karnevaaleista, päätettiin ideat osuttaa samaan päivään.

On myös kerrottu "koekarnevaaleista" jotka olisi pidetty jo 1981. Tämä perustuu muistitietoon. Mitään kirjallisia merkintöjä tai valokuvia ei ole löytynyt. Tapahtuma saattaakin olla ollut hyvin pienimuotoinen.

Vuosien 1982-86 Pispankatukarnevaalien pääohjelma esitettiin Pispan koulun pihassa. Vuonna 1982 Amatöörimuusikot rakensivat ison esiintymislavan Hyppyrimäen kentälle. Karnevaalit päättyivät maksulliseen Pispala Rock -konserttiin, joka ei kuitenkaan ollut halutun kaltainen menestys. Noin 120 maksanutta katsojaa ei riittänyt kattamaan konsertin kuluja. Toki konsertilla oli kuulijoita arviolta tuplaten, kaikki eivät vain halunneet ostaa 20 markan lippua: aidan taakse näkyi ja kuului lähes yhtä hyvin.

(Nykyään puhuttaisiin Tahmelan urheilukentästä. Tuolloin se oli kuitenkin myös Pispankadun yli rakennetun puisen hyppyrimäen, Tahmelan Hopan, alastulomonttu. Hoppa purettiin 1980-luvun lopulla.)

Vuosien 1983-86 Pispala Rockit järjestettiin Pispankatukarnevaalien ilmaiskonsertteina Pispan koulun pihassa. Tämän jälkeen Pispalan Amatöörimuusikot ry:n toiminta hiivutettiin.