PISPALAN KARNEVAALIT - HISTORIA

HISTORIA

Pispalan Karnevaalien historiasivut

Näille sivuille on koottu tietoja menneiden vuosien Pispalan Karnevaaleista, joita tätä kirjoitettaessa (2015) on juhlittu 34 vuotena, alkaen vuodesta 1982.

Alkuvaiheessa sivuston tiedot koostuvat ohjelmatiedoista, niiltä osin kuin näitä on säilynyt, sekä julisteista, mainoksista ym. oheismateriaaista. Jatkossa tarkotus on lisätä etenkin valokuvia, joita on jo useilta vuosilta koottuna. Myös muistelmat takavuosien karnevaaleilta ovat erittäin tervetulleita!

Pispalan Karnevaalien historia on myös Pispalan järjestöjen yhteistoiminnan historiaa. Ensimmäiset Pispankatukarnevaalit keväällä 1982 järjesti Pispalan asukasyhdistys ry (tuttavallisemmin ASY). Myöhemmin samana päivänä Pispalan Amatöörimuusikot ry järjesti Pispala Rock -konsertin Tahmelan urheilukentällä, jota tuolloin Hyppyrimäen kentäksi kutsuttiin. Karnevaaliväki siirtyi kentälle kulkueena.

Vuosina 1983-86 Pispankatukarnevaalien ohjelmallinen päätapahtuma ja Pispala Rock järjestettiin peräkkäin Pispan koulun pihassa. Mukana on ollut alusta asti myös muuta musiikkitarjontaa, tanssia, teatteria, näyttelyitä, lastenohjelmaa, kulkueita, myyntikojuja, hassuja vaatteita, kevään iloa...

Karnevaalit 1987-89 järjestettiin elokuussa. Tämän jälkeen palattiin toukokuun viimeiseen viikonloppuun, ja siinä on pysytty.

Tänä päivänä Pispalan Karnevaalit tunnetaan etenkin monipuolisesta musiikkitarjonnastaan. Vuodesta 2000 pääosan musiikkijärjestelyistä on hoitanut Pispalan Musiikkiyhdistys ry monine yhteistyökumppaneineen.

Järjestelyissä on vuosien varrella ollut mukana laskematon määrä muita järjestöjä ja toimijoita, joita kaikkia ei tässä vaiheessa ole mahdollista enää listata. Järjestäjien lukumäärä lienee kolminumeroinen. Mainittakoon, että 34. Pispalan Karnevaalien järjestäjiksi 2015 kirjattiin 16 eri järjestöä ja vastaavaa toimijaa.

Eri karnevaalivuosien tiedot löytyvät linkeistä vasemmalta.

Sivuston tarkoitus

Vuosien varrella on Pispalan Karnevaalien järjestäjien keskuudessa useinkin puhuttu tapahtuman historian kirjaamisesta, ennen kuin tiedot häviävät ja unohtuvat. Joitakin valokuvanäyttelyjä on pidetty ja julisteita sekä Pispalalainen-lehden vanhoja numeroita arkistoitu. Myös alkuvuosien järjestelykokouksien pöytäkirjoja, ASY:n vuosikertomuksia ym. on säilynyt. Tiedot ovat kuitenkin tähän asti olleet eri paikoissa ja harvojen saavutettavissa.

Mille tahansa vuosittaiselle tapahtumalle 34 vuotta on pitkä aika. Näiltä sivuilta voi löytää vastauksia monenlaisiin kysymyksiin, kuten "minä vuonna se nyt olikaan?", "minkähänlaista ohjelmaa voisimme omiin juhliimme järjestää?" tai "kuinka kummallisia ihmiset siihen aikaan olivatkaan?".