PISPALAN KARNEVAALIT - HISTORIA

2000-LUKU

<< TAAKSE ETEEN >>

Tapahtumia ja -paikkoja

Vuosina 2000-2002 Pispalan karnevaalien päätapahtuma järjestettiin Pispankadulla. Vuonna 2003 siirryttiin Tahmelan rantaan, jonka kentällä myös FC Kujakolli - FC Pulterrieri -jalkapallo-ottelu pelattiin. Kurpitsatalo oli 2004 karnevaalien päätapahtuman estradina, ja jalkapalloa pelattiin entiseen tapaan Tahmelan urheilukentällä.

Iltatapahtuma Tahmelan liikekeskuksen parkkipaikalla - tai Kujakollin edessä,  miten vain - oli pikkuhiljaa kasvanut tärkeydessään päätapahtumaa vastaavaksi.  Käsitteeksi muodostuneet Parkkitanssit on järjestetty vuodesta 2003. Toki tätäkin ennen parkkipaikalla tanssittiin, meiningillä ei vain ollut omaa kutsumanimeä.

Puistotori, rakentamaton tontti Tahmelan viertotien ja Hirvikadun kulmassa, liikekeskusta vastapäätä, otettiin ensi kertaa päätapahtumapaikaksi 2005. Näillä sijoilla tapahtumat ovatkin sitten pysyneet jo vuoteen 2015.

Karnevaalinäytelmien traditio jatkui koko vuosikymmenen, vuotta 2004 lukuun ottamatta. Erityisesti Pispalan Karnevaaleille kirjoitetut näytelmät ovat olleet kestoltaan 10-30 -minuuttisia, ja osassa on ollut mukana parisenkymmentäkin näyttelijää.

Järjestäjiä

Vuodesta 2000 karnevaalien musiikkijohjelman järjestämisestä on vastannut Pispalan Musiikkiyhdistys ry. Yhdistys on vastannut monena vuonna myös mm. lavan rakentamisesta, äänitekniikasta ja lupa-asioista.

Niinikään vuonna 2000 Pispalan kirjastoyhdistys ry. mainitaan ensi kertaa karnevaalien järjestäjänä. Kirjastolla on järjestetty mm. elokuva- ja musiikkiesityksiä, kirjallisuustapahtumia ja keskustelutilaisuuksia.

Vuonna 2005 karnevaalien musiikkitarjonta kasvoi entisestään, kun mukaan liittyi Pispalan valtatielle avattu Vastavirta-Klubi yhdistyksineen.

Taidetta laidasta laitaan on vuodesta 2006 tarjoillut Pispalan Kulttuuriyhdistys ry. Yhdistys pyörittää Pispalan Nykytaiteen Keskuksen, eli Hirvitalon toimintaa.

Lasten karnevaaleja on 2006 alkaen pidetty Tahmelan A-Killalla ja sen edustalla, usein monenkin eri järjestäjän yhteisestä toimesta.

Vuosina 2006-2009 karnevaalien pääjärjestäjäksi on merkitty Pispalan kumppanuusyhdistykset, eikä osatapahtumien järjestäjiä aina ole mainittu. Pispalan kirjastoyhdistys ry:n osana toimineeseen kumppanuusverkostoon kuului useita Pispalan yhdistyksiä. Verkoston toiminta eriytettiin sittemmin Pispalan kumppanuus ry:ksi.